User Tools

Site Tools


vesiputous

Vesiputous

Vesiputous on korttipeli, jossa jokainen osanottaja nostaa vuorollaan kortin pakasta, ja nostettu kortti määrää toiminnan. Juomapelien tarkoitushan ei aina ole pakottaa kaatamaan alkoholia kurkusta alas, vaan olla viihdyttävä ja sosiaalinen tapa nauttia juomastaan. Tällä onnistuu kumpikin pelityyli.

Vesiputouksessa juomisen perusyksikkö on hörppy, jonka koko luonnollisesti vaihtelee juoman voimakkuuden ja juomarin oman harkinnan mukaan. Oluen kanssa peli on luontevinta, sillä silloin hörppy vastaa suurin piirtein normaalia oluthörppyä. Virhe johtaa yhden hörpyn rangaistukseen.

Pelin kulku

Jokainen pelaaja nostaa vuorollaan kortin. Kortin arvo ja väri määräävät tehtävän seuraavasti:

  • 2–6 punainen: Kortin nostanut pelaaja saa määrätä haluamilleen henkilöille yhteensä kortin numeron verran hörppyjä. Esim. vitosella kaksi hörppyä Kaisalle, kaksi Petterille ja yksi itselle.
  • 2–6 musta: Kortin nostanut pelaaja juo itse kortin numeron verran.
  • 7: Aletaan luettelemaan positiivisia kokonaislukuja aritmeettisessa sarjassa kahden alkion erotuksen ollessa 1. Kortin nostanut aloittaa ykkösellä ja seuraava sanoo 2 jne. Kaikki seitsemällä jaolliset ja luvun seitsemän sisältävät luvut jätetään kuitenkin sanomatta ja niiden sijaan sanotaan seuraava kelvollinen luku. Esim. 1, 2, 3, 4, 5, 6, 8, …
  • 8, Maneerikortti: Nostanut pelaaja saa kortin pidettäväkseen, kunnes se on käytetty. Kortin haltija saa koska vain pelin aikana alkaa toistuvasti tekemään jotakin suht. selvästi havaittavaa. Muiden tulee huomatessaan alkaa matkimaan liikettä. Viimeisenä tajunnut pelaaja juo virheestä. Esim. Petri alkaa hakkaamaan kantapäällään pöytään ja toistaa liikettä koko ajan
  • 9, Vessa/tupakkakortti: Kortti saadaan pidettäväksi ja sen saa käyttää koska vain. Pelaaja poistuu ringistä ja peliä jatketaan hänestä välittämättä. Korttia käytettäessä pelaaja ei ole juomavelvollinen.
  • 10, Vesiputous: Tähän kannattaa varata kunnolla juomaa. Kortin nostanut pelaaja alkaa juomaan ja kukin liittyy mukaan, kun oikealla oleva juo. Viimeisenkin pelaajan juodessa ollaan puolivälissä. Hänen lopettaessa juomisen lopettaminen etenee toiseen suuntaan kuin aloittaminen. Lopettaa saa siis vasta kun vasemmalla puolella ollut on lopettanut, mutta kukin saa jatkaa juomista niin kauan kuin lystää.
  • Jätkä, Spede: Kun kortti on paljastunut, jokaisen on lyötävä kädellä otsaansa. Viimeinen juo virheestä.
  • Akka, yläkäsite-alakäsite: Kortin nostanut pelaaja määrittää yläkäsitteen ja sanoo jonkun siihen kuuluvan asian. Asioita luetellaan järjestyksessä kunnes joku ei keksi uutta siedettävässä ajassa. Esim. Automerkit, Renoo. , Foortti. , Öö, Loottus , Ööö… öööm. viimeinen pelaaja juo.
  • Kurko, kollektiivisääntö: Pelaajat keksivät yhdessä säännön, jonka rikkominen on luonnollisesti virhe. Yleensä säännöt ovat asioiden kieltämistä tai toimintojen liittämistä pelin tapahtumiin.
  • Ässä: Kortin nostanut pelaaja keksii säännön itse.

Loppua kohden juomistahti kiihtyy, sillä keksittyjä lisäsääntöjä tulee yhteensä kahdeksan kappaletta. Sääntövariaatoita on monia, mutta tämä on TiTen yleisin tapa. Hyviä muutoksia edellä kuvailtuun on kurkon kollektiivisäännön muuttaminen kuningasliemeksi, jossa kurkon nostanut pelaaja täyttää keskelle asetettavasta tuopista neljänneksen omalla juomallaan. Viimeisen kurkon nostanut pelaaja täyttää loputkin tuopista ja juo sen kokonaan pois. Vapaammilla läsnäolovaatimuksilla vessakortista voidaan luopua ja kuningasliemi tai kollektiivisääntö voidaan sijoittaa sen tilalle.

vesiputous.txt · Last modified: 2014/10/31 12:25 by maska