User Tools

Site Tools


ruoks

Ruoks

Ruoks on vitun typerä noppapeli, jossa juodaan syödään siipiä kunnes siivet loppuu tai pelaajat päättävät yhteisesti lopettaa.

Tarvittavat välineet

- Vähintään kolme noppaa (suositus jokaiselle pelaajalle kaksi, niiden lisäksi yksi ylimääräinen noppa eli kerroinnoppa)

- Vitusti siipiä. 50 siivellä pääsee alkuun.

- Lautaset jokaiselle pelaajalle

- Ei-läpinäkyvä kuppi tai vastaava piilo yhdelle nopalle

- Pelaajia (2-n kpl, ideaali 3-5 kpl)

Pelin kulku

Pelaajat sopivat aloittajan, jonka jälkeen aloittaja heittää kerroinnopan ei-läpinäkyvään kuppiin tai vastaavaan, niin ettei kukaan pelaaja näe sitä. Noppa on siis piilossa, mutta silmäluku on tarvittaessa katsottavissa. Rautalangasta vääntäen: noppa heitetään ja se on piilossa pelaajilta kupin tai vastaavan suojissa, kunnes tapahtuu vaihto ja kerroinnoppa paljastetaan.

Tämän jälkeen aloittajasta lähtien pelaajat heittävät kahta noppaa. Molemmat nopat on heitettävä samaan aikaan. Mikäli noppa tippuu lattialle tai heitto on muuten sääntöjen vastainen, pelaaja ottaa haukun siivestä ja laittaa siiven omalle lautaselleen, jonka jälkeen hän heittää molemmat nopat uudelleen. Heitettyään nopat vuorossa oleva pelaaja voi vaihtaa toisen nopista piilossa olevan nopan (kerroinnoppa) silmälukuun. Vaihdon voi suorittaa vain kerran heittokierroksen aikana. Vaihtoa ei voi käyttää, jos heittovuorossa oleva pelaaja on heittänyt seiskan tai Snake eyesin (katso pisteytys). Kun pelaaja on suorittanut vaihdon tai päättänyt olla vaihtamatta siirtyy vuoro seuraavalle.

Tasapelin sattuessa, jatketaan peliä tasapelin saajien kesken. Jos kerroinnoppa on paljastettu, kerroinnopan heittäjä heittää kerroinnopan uudestaan ja peli etenee järjestyksessä kerroinnopan heittäjästä vasemmalle.

Pelissä ei ole voittajaa vaan jokaisella kierroksella on häviäjä, jonka tehtäväksi tulee nauttia annosteltava annos siipiä. Siipien määrään vaikuttaa muiden pelaajien heitot ja kerroinnopan mahdollinen käyttö. Kun häviäjä on syönyt, alkaa uusi kierros ja seuraavana aloittava heittää kerroinnopan.

Pisteytys

Pelaajien sijoitus määräytyy heitettyjen käsien mukaan. Kädet parhaimmasta huonoimpaan ovat:

 1. Seiska
 Mikä tahansa käsi, jossa noppien silmälukujen summa on 7. Esim. 1 ja 6.
 2. Pari, poislukien 1-1 (ks. kohta 4)
 Parit järjestyksessä suurimmasta pienimpään (6-6, 5-5, …, 2-2).
 3. Luku
 Luvut (ei parit) suurimmasta pienimpään (11, 10, 9, 8, 6, 5, 4, 3).
 4. Snake Eyes
 Ykköspari, silmäluvut 1 ja 1.

Tasapelin sattuessa jatketaan peliä tasapelin saajien kesken. Kerroinnopan heittäjä heittää kerroinnopan uudestaan ja peli etenee järjestyksessä kerroinnopan heittäjästä vasemmalle.

Häviävän syötävä annos muodostuu seuraavasti:

Maksimimäärä jonka häviäjä voi joutua syömään on 12 haukkua eli katto. Tämän katon pelaajat sopivat itse mutta suositus on 6 siipeä. Siipien määrä ei koskaan ylitä kattoa vaikka kertoimet ylittäisivät. Alustavasti jokaisen pelaajan kerroin on yksi mutta vain häviäjä syö.

Jokaisen kierrokselle osallistuneen pelaajan seiska kertoo häviäjän haukut kahdella. Esim. jos kaksi pelaajaa heittää seiskan, on häviäjän syötävä annos 2*2 = 4 haukkua.

Tämän lisäksi jos häviäjä on kierroksen aikana vaihtanut toisen nopistaan kerroinnoppaan, kertoutuu syötävä annos kerroinnopan silmäluvulla. Kerroinnoppa ei vaikuta muiden pelaajien kertoimiin. Esim. jos pelaaja häviää ja hän vaihtoi kerroinnoppaan toisen nopistaan ja kerroinnopan silmäluku on 4, sekä yksi pelaaja on heittänyt 7, on syötävä annos 2*4 = 8 haukkua. Tällöin pelaaja annostelee 8/12 haukkua lautaselleen määritellyn katon mukaan.

Jos häviäjä heittää Snake Eyes on syötävä määrä aina katto eli 12/12.

Tasatilanteessa pelaajien kertoimet siirtyvät jatkokierrokselle.

Muut tärkeät säännöt

  • Kukaan ei hygieniasyistä koske toisen siipiin eikä kukaan tupladippaile.
  • Jos häviäjän syötävä määrä on 1/12 tai 2/12 hän syö omantunnon mukaan yhden pienen haukun.
  • Häviäjää saa auttaa syömisessä, jos muut pelaajat katsovat sen tarpeelliseksi.
  • Pelin aikana on sallittua pitää taukoja (vessa, rööki).
  • Kastiketta ei lantrata, mutta omia virvokkeita voi nauttia siipien syönnin jälkeen olon helpottamiseksi.
  • Hyvän tavan mukaista on pelata menossa oleva siipitilaus loppuun ennen pelin lopettamista.
ruoks.txt · Last modified: 2019/07/13 13:55 by zyrk